Dvostruka zamjenica predsjednika Josipa Smoljo o studentskom predstavništvu te aktivnostima i planovima SZZG-a i HSZ-a

Razgovaramo s Josipom Smoljo, studenticom druge godine diplomskog studija Molekularne biotehnologije Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, zamjenicom predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i zamjenicom predsjednika Hrvatskog studentskog zbora.

Dalmatinka koja je postala je nezaobilazna osoba što se tiče studentskog predstavništva u Zagrebu, a od nedavno i na nacionalnoj razini, progovorila je o aktivnostima i planovima studentskih predstavnika, ali i o osobnim izazovima i motivaciji.

Josipa, možeš li nam opisati svoj put, kako si saznala za studentski zbor? Što te potaknulo da se uključiš u njegov rad?

Uvijek sam htjela dati više od sebe i doživjeti više od studija, koliko god je studij u počecima bio vremenski zahtjevan, mislim da su selidba te privikavanje na samostalan život u velikom gradu odigrali značajnu ulogu da se odvažim na stvari koje su bile izvan moje zone ugode. Htjela sam poboljšati kvalitetu studiranja, a karakter mi ne dopušta da se nečega prihvatim polovično tako da sam se vrlo brzo uključila u rad Fakultetskog vijeća i počela raditi. Iduće godine postala sam članica Studentskog zbora Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) te predstavnica u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (SZZG). Tamo sam postala članica predsjedništva kao predstavnica biotehničkog područja te tu funkciju obnašam već treću godinu zaredom. Mislim da u svemu što radim dajem zaista koliko god mogu, dok ne padnem s nogu od umora i u retrospektivi vidim to kao naporan ali vrlo plodan put za moj osobni i stručni razvoj.

Što znači biti zamjenicom predsjednika u studentskom zboru? Razlikuje li se ta uloga u SZZG-u i HZS-u?

Biti zamjenica predsjednika znači biti prva osoba i desna ruka predsjedniku. Različito pristupam ulozi zamjenice predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i zamjenice predsjednika Hrvatskog studentskog zbora. Iako se u oba slučaja radi o studentskim predstavničkim tijelima, u dogovoru s predsjednikom SZZG-a Matejom Smetiškom naše obveze su zasebno definirane, tako da sam u SZZG-u zadužena za vođenje svih projekata SZZG-a, što naravno obuhvaća projektni menadžment, organizaciju i podijelu poslova, praćenje izvršenja zadataka, glasnogovorništvo, sklapanja sponzorskih ugovora, itd. Također sam zadužena za pomaganje predsjedniku pri neposrednom kontaktu s Rektoratom te Studentskim centrom.

U Hrvatskom studentskom zboru pomažem i nadopunjavam rad predsjednika Marušića. Smatram da HSZ ovoga mandata planira zaista velike stvari za koje ćemo dati sve od sebe da se i realiziraju. Primjera radi, kolega Marušić i ja sudjelujemo u izradi prijedloga s kojima ćemo ići prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bismo podigli studentski standard. U Hrvatskom studentskom zboru također sam poveznica i koordinator između radne skupine SZZG-a i HSZ-a po pitanju studentske iskaznice, smart x-ice, a neki od dugoročnijih i itekako ambicioznih ciljeva su omogućiti informatizaciju i digitalizaciju svih javnih sustava koji imaju doticaja sa studentskim standardom, povećanje sigurnosti na studentskoj iskaznici, izrada potrebnih digitalnih aplikacija za upravljanje i kontrolu sustava, a na koncu i izrada marketinške promocije novih mogućnosti studentske iskaznice. Kao netko tko je bio član lokalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata mislim da mogu doprinijeti i pomoći predsjedniku te čitavom HSZ-u jer planiramo velike pomake i na području studentske prehrane. Sve nabrojeno samo je dio onoga što želimo, barem pokušati, realizirati.

Što za tebe znači to što radiš?

Često se zapitam što nije u redu sa mnom pa se bavim studentskom politikom, šalu na stranu, svjesna sam da su mi prioriteti vrlo često krivo poredani u smislu da moje zborske obaveze duboko zadiru u moj privatni i studentski život. Međutim, svjesno sam prihvatila obaveze studentskog predstavništva. Za mene osobno je velika čast i odgovornost raditi to što radim.

S obzirom na to da u cijelu priču ulažem jako puno snage i vremena motivacija mi je vjera u to da je borba za bolje sutra ispravna borba, a u svemu su mi velika podrška moji prijatelji, međusobno smo si oslonac, osmijeh kada nam i je i nije do smijeha, jedni zbog drugih dijelimo suze radosnice i veliki osjećaj ponosa. Naravno, ne bih bila što jesam da me obitelj nije uvijek poticala i podržavala u svemu.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu čine 102 člana Skupštine koji zastupaju i predstavljaju interese 70 tisuća studenata, studenata 34 sastavnice, a Hrvatski studentski zbor odgovoran je za nešto više od 150 tisuća studenata odnosno predstavlja sve studente Republike Hrvatske. Rad u tijelima ovolikog značaja te broj i profil ljudi s kojima sam zadnje tri godine surađivala za mene su bilo veliko i zaista bitno iskustvo koje me usmjerilo i oblikovalo kao osobu.

Opiši nam kako ti izgleda prosječan dan. Imaš li vremena za odmor i zabavu ili, ne daj Bože, učenje za svoj studij?

Svaki dan je drugačiji, ali u teoriji mi je svaka minuta dana isplanirana, od 8 sati ujutro do kasnih popodnevnih sati, a često i večernjih sati, najčešće tako da nema praznog hoda. Kada biste vidjeli moj kalendar mislim da biste tek onda možda mogli sebi dočarati sve moje obaveze. Voljela bih kada bi sustav bio jednostavniji i brži, ne toliko trom i spor, ali naravno to je nešto što je usko vezano uz veličinu i Zbora i Sveučilišta i SC-a i ogromni će se napori morati uložiti da se tu nešto konkretno promijeni. Vrlo često je obeshrabljujuće i demotivirajuće raditi na nečemu bez vidljivih plodova ili rezultata, ali baš u takvim situacijama ne smijemo odustati i toga sam jako svjesna.

Vikendi su mi u pravilu slobodni i tada kvalitetno vrijeme provodim s prijateljima, odmarajući ili pokušavajući učiti. Sada kada sam na posljednjoj godini studija lakše je uskladiti fakultetske obaveze sa zborskima, dok je to na nižim godinama studija bio iznimno velik izazov organizacije i discipline.

Iznenađujuće malo studenata je upoznato sa strukturom i radom studentskih zborova. Na svakom fakultetu postoji studentski zbor koji se bavi “lokalnim” pitanjima, u sveučilišnom zboru kao što je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nalaze se studenti svih fakulteta, sastavnica određenog sveučilišta koji se bave pitanjima sveučilišne razine pa i sudjeluju u radu Senata. Što je Hrvatski studentski zbor, čime se studenti tamo bave?

Hrvatski studentski zbor je najviše studentsko predstavničko tijelo koje na državnoj i međunarodnoj razini ima za cilj štititi prava i promicati interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja. Hrvatski studentski zbor jedini ima legitimitet zastupati sve studente sveučilišta, visokih škola i veleučilišta Republike Hrvatske. To je kao studentski sabor, sva pitanja koja su od studentskog interesa prolaze kroz HSZ. Konkretno, vjerojatno je studentima prepoznatljiviji Zakon o obavljanju studentskih poslova, u čijoj je izradi Hrvatski studentski zbor imao krucijalnu ulogu. Zakon između ostalog definira minimalnu satnicu, omogućuje rad izvanrednim studentima, plaćene prekovremene sate, nedjelje i noćni rad, osigurava studente od iznenadnih otkaza, osigurava prenamjenu 0,5% ukupnih sredstava od studentskog ugovora za financiranje studentskih projekata itd.

S obzirom na to da ti je ovo drugi mandat u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu reci nam s čime si zadovoljna, a što bi htjela promijeniti ili ostvariti u novom mandatu?

Voljela bih da studenti budu proaktivniji, da se uključuju i pozitivno utječu na svoju mikrozajednicu i tako budu promjena koja je ovom društvu nužno potrebna. Imamo mlade koji se žele angažirati i doprinijeti, ne smije ih se stati poticati i davati im platformu za rad. Nemamo svi iste ambicije i ciljeve, ali mi smo ti koji su svjesno preuzeli ulogu predstavništva i zalaganja za standard, ulogu koju itekako radišno i altruistički obavljamo. Voljela bih kada bi studenti u većoj mjeri prepoznali studentske zborove kao krovna tijela koja zaista predstavljaju, štite i promiču interese studenata u sustavu visokog obrazovanja, da se više oslone na nas te nam daju veću podršku i potporu.

Voljela bih da oni koji jesu uključeni svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno, da ne zaborave da su tu zbog svojih kolega studenata, a ne zbog nekakvih (ili nikakvih) funkcija i titula. I za kraj najviše od svega voljela bih da ti isti profesori i uprave koji postoje za i zbog studenata to zaista i budu, da im osobna korist bude na zadnjem mjestu, ili barem na mjestu iza dobrobiti studenata. Ako i ne mogu pomoći, makar da ne budu zid prepreke onima koji pokušavaju napraviti korake prema naprijed.

Kako bi ti ocijenila kvalitetu i sadržaj koji Sveučilišta u Zagrebu u ovom trenutku pruža svojim studentima?

Uvijek može i mora bolje. Pitanju studentskog standarda pristupam realno i svjesna sam da bez odgovarajućeg financiranja od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ne može biti ni zadovoljavajućih rezultata ali isto tako shvaćam nedopustivost slučajeva kao što su manjak tople vode u domovima, problem povezivanja interneta, neprofesionalnost profesora, nazadnost i ne praćenje najnovijih dostignuća i znanja iz različitih područja svjetske znanosti i umjetnosti…

Čime se sada bavite, koji su najvažniji projekti SZZG-a ove akademske godine?

Zdravo Sveučilište, SCoolFest, Motiviraj se, Ostani u Hrvatskoj, Komunikacijska klinka, Sveučilišna brucošijada neki su od projekata SZZG-a. Jedna od naših najvećih suradnji jest sa Zagrebačkim sportskim sveučilišnim savezom koji provodi Sveučilišno športsko prvenstvo grada Zagreba. SZZG financijski sudjeluje i podupire organizaciju više od 300 studentskih projekata kroz Natječaj za sufinanciranje SZZG-a te se također izborio za Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim je predviđeno financiranje studentskih projekata, a u povjerenstvu za ocjenu prijavljenih projekata koje se sastoji od pet osoba, čak troje ih je iz SZZG-a. Studentski zbor aktivno i kontinuirano prati pitanja i probleme s kojima se studenti Sveučilišta u Zagrebu svakodnevno suočavaju i daje sve od sebe da se ti problemi razrješe na način koji je u interesu svih studenata. Nedavno smo odradili i sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja po pitanju zalaganja za studente čija su prava i obveze u mirovanju.

Naglasila bih da su na razini Hrvatske najaktualnija pitanja o studentskoj prehrani i donošenju novog pravilnika, X-ica kao jedinstvena studentska kartica kojom će između ostaloga biti omogućeno beskontaktno plaćanje, inicijativa da se 12% prihoda od student servisa vrati i uloži u studentski standard te planiranje i organiziranje European Students’ Union Board Meetinga u Hrvatskog. Europska studentska unija (ESU) krovna je organizacija 46 Nacionalnih studenatskih unija iz 40 zemalja te ona predstavlja sve studente na području Europske unije. Zasijedanje ESU-a ove će godine biti u Republici Hrvatskoj čime se zaokružuje priča s predsjedanjem Vijećem EU. Sigurni smo da će ovi će događaji pridonijet jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima. Na samom događaju naziva ESU Board Meeting održati će se dvodnevni seminar pod temom Brain drain i brain circulation, jer se izrazito poistovjećujemo sa takvom temom te ne možemo negirati da je iseljavanje mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj veliki izazov i problem. Board Meeting je najvažniji dio samog događaja jer se kroz dijalog i raspravu donose akti i zakoni od izrazite važnosti za sve studente, a pogotovo za nas, studentske predstavnike, koji djelovanjem kroz HSZ prijedloge zakona upućujemo ministarstvima i Vladi.

Zbog toga, kada me pitate koji su projekti najvažniji SZZG-u, volim reći da su svi studentski projekti koji se rade za studente najvažniji SZZG-u jer, kako sam već spomenula, mi smo tu zbog Studenata.

Kako se ostali mogu uključiti u rad SZZG-a?

Članovi skupštine SZZG-a upisani su na preddiplomske, diplomske i poslijediplomskog studije Sveučilišta u Zagrebu, a izabrani su na studentskim izborima koje svake druge akademske godine raspisuje rektor. 17 izabranih studentski predstavnika kandidira se neovisno o fakultetu sa kojega dolaze te nisu članovi odgovarajućeg studentskog zbora sastavnice, dok su ostala 34 člana izabrani predstavnici svojega studentskog zbora.

Pozivam sve studente koji vjeruju u promjenu na bolje da se aktiviraju u svojim zajednicama, da pozorno prate i mijenjaju što misle da je i moguće i nemoguće, iznenadili biste se koliko možemo toga kada smo odlučni i mladi, kada ćemo, ako nećemo sad?!

Pozivam vas da pratite naš rad i naše projekte te nas podržite u onome što prepoznate vrijednim, a slobodno kritizirajte i pomozite nam popraviti ono za što smatrate da treba vratiti na ispravniji put.

Bolje Sveučilište ovisi o svima nama.

Zadnje objavljeno

Otvoren je Natječaj za sufinanciranje studentskih programa u 2021.g. Novi Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu Javni poziv za podnošenje kandidatura za izbor Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu Produžen Natječaj za izradu novog vizualnog identiteta Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu NATJEČAJ za izradu logotipa (vizualnog identiteta) Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Za predsjednika Studentskoga zbora izabran Mihovil Mioković s Ekonomskoga fakulteta Konačni rezultati Natječaja za sufinanciranje studentskih programa za 2020. g. Privremeni rezultati Natječaja Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu za sufinanciranje studentskih programa u 2020. Predsjednik SZZG-a dao ostavku Natječaj ponovno produžen! Produljen rok za prijavu na Natječaj SZZG-a! Objavljen Natječaj za financiranje studentskih programa za 2020. Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu! Izvješće s 4. sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Tin Kolenko novi Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu Rezultati SC-ovog natječaja za financiranje studentskih projekata! IZVJEŠTAJ S 3. SJEDNICE STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU Javni poziv za podnošenje kandidatura za izbor Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu solidarizirala se sa studentima Fakulteta hrvatskih studija 2. sjednica Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu održana 12.12.2019. “Postajanjem fakultetom postajemo posve ravnopravna sastavnica Sveučilišta u Zagrebu” Razgovor s Marijom Barić Đurđević, predsjednicom Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija SZZG na konferenciji u Europskom parlamentu Studentski centar dijeli velike novce za studentske projekte Javni poziv za prijave za članove studentskih odbora Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Očitovanje SZZG-a na mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja Izabran novi predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Konačni rezultati Natječaja za stipendije za izvrsnost Studentskog zbora