Povijest

1996.

2. 7. 1996. Zastupnički dom hrvatskog sabora donosi Zakon o Studentskom zboru (NN 57/96) kojim je uredio status studentskog zbora kao pravne osobe, njegovo ustrojstvo i novčanu podlogu za rad te studentsku iskaznicu. Zadaća studentskih zborova je promicanje, zaštita i poboljšanje studentskog standarda na razini određenog visokog učilišta (sveučilišta, fakulteta, veleučilišta), ali i na državnoj (Hrvatski studentski zbor) i međunarodnoj razini. Provedeni su prvi studentski izbori zaključno s 4. prosincem 1996. na sva 4 Sveučilišta u RH (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek). Temeljem tog zakona, rektor prof. dr. sc. Marijan Šunjić saziva 1. sjednicu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu 14. 12. 1996. na kojoj je izabrano Predsjedništvo te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Branimir Majčica, student Geodetskog fakulteta.


19. 12. 1996. u Ministarstvu znanosti i tehnologije ustrojen je Hrvatski studentski zbor za čijeg je predsjednika izabran Branimir Majčica, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zgrebu. Konstituirajućoj sjednici je predsjedavao predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Josip Planinić.

1997.

Hrvatski sabor donosi novi Zakon o Studentskom zboru (NN 139/97). Hrvatski studentski zbor prestaje postojati kao pravna osoba.

1998.

Krešimir Bračić (EFZG) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

1999.

Mario Panjičko (FKIT) izabran za predsjednika Studentskog zbora

2000.

Zrinko Čustonja (KIF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2001.

Domagoj Jelić (FKIT) izabran za predsjednika Studentskog zbora

2003.

Petar Bezjak (PMF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2005.

Vedran Tare (FSB) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

Mislav Banek (AGR) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2007.


27. 6. 2007 Hrvatski sabor donosi Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN 71/2007). Studentski zborovi u RH gube pravnu osobnost. Studentski zbor je definiran kao studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja.


Krešimir Bašić (SFZG) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2008.

Dario Škegro (KIF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

Ivan Bota (FPZG) izabran za predsjednika Studntskog zbora.

2011.


Danko Relić (MEF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2012.

Petra Radetić (AGR) izabrana za predsjednicu Studentskog zbora.

2013.


Mate Damić (EFZG) izabran za predsjednika Studentskog zbora.

2014.

Petar Labrović (PMF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.


U svibnju je val razarajućih poplava pogodio Slavoniju, a mnoštvo je ljudi ostalo bez svojih domova; nesreća je ujedinila cijelu Hrvatsku koja je počela skupljati pomoć za svoje sugrađane. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je također sudjelovao u humanitarnoj akciji Studenti za Slavoniju kojom su se prikupljale namirnice i sve ostalo bez čega su Slavonci ostali, ali su naši studenti sudjelovali i na radnim akcijama u Gunji. Organizirana prva Sveučilišna brucošijada: svaki fakultet ima svoju zabavu namijenjenu brucošima (ali i onima koji se žele prisjetiti svojih brucoških dana) kao uvertira u novo razdoblje njihovih života i kao opuštajuća aktivnost prije početka učenja za ispite. Održava se u prostorijama SC-a, s mnogim poznatim imenima hrvatske glazbene scene. Organiziran prvi SCoolFest: najveći studentski festival u Hrvatskoj. Projekt je nastao s ciljem vraćanja Studentskom centra studentima – jer upravo je SC nekada bio intelektualno središte studentskog života, dok danas služi za odlazak u menzu i u student servis. Raznim open air koncertima i after partyjima u prostorima SC-a nastoji se ponovno privući studente u prostorije na Savskoj 25, a velika prednost SCoolFesta je dostupnost koncerata svim studentima jer su besplatni!

2015.


2. travnja na Sveučilištu u Garissi, na granici Kenije i Somalije, ubijeno je 147 studenata. Studentski zbor organizirao je performans 147 sekundi za Keniju kojim je u 14 sati i 7 minuta 147 studenata leglo na pod ispred zagrebačkog HNK i tamo ostalo 147 sekundi u spomen na stradale kolege iz Kenije.

2016.

Sandro Gašpar (MEF) izabran za predsjednika Studentskog zbora.


Osnutak Hrvatske akademske sportske udruge SIGMA: udruga koja se od 2016. godine brine za provođenje svih natjecanja i za odlaske sportaša na državna natjecanja. Svi voditelji sportova su bili studenti, a napravljena je i aplikacija preko koje su se mogli pratiti rezultati utakmica, a same utkmice su se mogle pratiti prijenosom uživo. Krajem godine Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu podržao je ovakav način rada udruge SIGMA koja je akademski sport dignula na visoku razinu.

2017.


Nediljko Jerković (FER) izabran za predsjednika Studentskog zbora.


Otvorenje Stabla znanja powered by A1: prostor na prvom katu SC-a u suradnji s A1, Zagrebačkom bankom,Wiener osiguranjem, Uvi Chairom i Prokotipom prenamijenjen je u kreativno okruženje s mnoštvo mjesta za učenje, odmaranje, i razvijanje kreativnosti. Osim mjesta okupljanja studenata, Stablo znanja postalo je vrlo popularno mjesto održavanja raznih predavanja i radionica u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenut projekt Motiviraj se: svim studentima nekada uzmanjka motivacije tijekom studija – ovom je projektu ideja upravo to, motivirati studente na pronalazak njihovih potencijala i iskorištavanje istih ne samo tijekom ispitnih rokova i fakultetskih obaveza, već i u svim budućim aspektima njihovog života. Pokrenut projekt Zdravo Sveučilište: zdravstvena zaštita studenata na vrlo je slaboj razini, stoga je Studentski zbor osnovao Odbor za zdravstvenu zaštitu studenata s ciljem poboljšanja zdravstvenog standarda studenata, što uključuje i prehranu. Zdravo Sveučilište je projekt s ciljem podizanja svijesti o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, a studentski predstavnici poseban su naglasak stavili i na sveučilišnu ambulantu i intenzivno rade na njenom ostvarenju.

2018.

Hrvatski sabor donio Zakon o obavljanju studentskih poslova (NN 96/2018) u čijoj su izradi sudjelovali studentski predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a koji omogućuje rad svim studentima koji nisu u radnom odnosu, kao i propisanu minimalnu satnicu.

2019.


Borna Nemet (UFZG), zamjenik predsjednika Studentskog zbora.

Matej Smetiško (FPZG) izabran za predsjednika Studentskog zbora.2020.

Josipa Smoljo (PBF) izabrana za v.d. predsjednice Studentskog zbora.

Mihovil Mioković (EFZG) izabran za predsjednika Studntskog zbora.

2021.


Marko Mimica (FSB) izabran za v.d. predsjednika Studentskog zbora.

Ivan-Pavao Boras (FSB), izabran za predsjednika Studentskog zbora.2023.

Ivona Josipović (FŠDT) izabrana za predsjednicu Studentskog zbora.