UNIZG CIKLUS

O projektu

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je inicijativu UNIZG Ciklus kako bi, primarno, osigurao besplatne menstrualne potrepštine. Uz glavni cilj, inicijativa apelira smanjivanju ekonomske nejednakosti i razine menstrualnog siromaštva među osobama koje menstruiraju te uklanjanju stigme i menstrualnog srama na Sveučilištu u Zagrebu. 

kako se provodi projekt?


Inicijativa UNIZG Ciklus uspjela je osigurati besplatne menstrualne potrepštine i dispenzore za sve fakultete Sveučilišta u Zagrebu te studentske domove.

U utorak, 5. ožujka 2024. Studentskom je zboru Sveučilišta u Zagrebu dostavljena narudžba od 200 000 uložaka i 120 dispenzora. 


Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predstavio je inicijativu osiguravanja besplatnih menstrualnih potrepština na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. Pravilna distribucija potrepština po fakultetima i studentskim domovima, s obzirom na veličinu fakulteta i broj osoba koje menstruiraju, osigurana je pomoću povratne informacije dekana svih fakulteta na Sveučilištu.


Zbog različite konfiguracije svakog od paviljona studentskih domova Cvjetno naselje, Stjepan Radić, Dr. Ante Starčević i Lašćina, nije bilo moguće instalirati dispenzore u svaki toalet, kao što je to slučaj kod zgrada fakulteta. Dispenzori su zato instalirani na ulazu u svaki paviljon svakog studentskog doma u Zagrebu.