2. sjednica Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu održana 12.12.2019.

Izborom kolege Luke Paceka s Akademije likovnih umjetnosti upotpunilo se Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.  Također, osim imenovanja članova vijeća područja Sveučilišta u Zagrebu iz redova studenata i njihovih zamjenika, osnovana je Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Projekt Zdravo sveučilište predstavljen je na sjednici Senata održanoj 16 studenog 2019. na inicijativu skupštinara iskazanoj tijekom 1. sjednice.

Stalna točka dnevnog reda, Pitanje Senatu, potaknula je raspravu o odluci Filozofskog fakulteta o promijeni načina naplate ECTS bodova, donesene na kraju akademske godine (20. rujna 2019). Navedena odluka se retroaktivno primijenila na štetu studenata rezultirajući velikim brojem i ispisanih izbornih predmeta i studenata koji su zatražili mirovanje godine kako ne bi trebali plaćati nepoložene ECTS bodove. Ako već niste pričitajte mišljenje SZZG-a o mirovanju prava i obaveza studenata kao odgovor na dopis od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Rasprava se nastavila pod točkom Ostalo u kojoj su predstavljeni izvještaji o provedbi akcija projekta Zdravo sveučilište te o predstavljanju Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na Smotri Sveučilišta. Posebno smo ponosni što je akcija Dobrovoljnog darivanja krvi, koja se odvijala 11. prosinca u Stablu znanja u Studentskom centru, srušila sva očekivanja te je sakupljeno 136 darovanih doza krvi.

Također, pod točkom Ostalo, predstavljena su i dosadašnja nastojanja, ciljevi te budući planovi vezani uz projekt Smart iksice. Približena su nastojanja i zalaganja za digitalizacijom sustava u čemu bi prvi korak bio omogućavanje beskontaktnog plaćanja u menzama.

Studentska pravobraniteljica Ana Zrna izvjestila je skupštinu o radu Ureda studentskog pravobranitelja za listopad, studeni i prosinac. Obavljene su pismene i usmene konzultacije oko osamdesetak individualnih slučajeva u kojima su studenti najviše tražili pomoć oko pitanja upisa mirovanja, oko prava na studentski rad i oko prava na studentsku prehranu.

Na incijativu jednoga od skupštinara aktivno se raspravljalo i oko pitanja nelegalnog ostvarivanja prava na smještaj u studentskim domovima. Skupština se jednoglasno složila oko nedopustivosti istoga te se usuglasila oko budućih aktivnosti sprječavanja nelegalnog ostvarivanja prava na smještaj.

Ostale točke dnevnoga reda pročitajte ovdje.

Zadnje objavljeno